3 березня 2009 р.

Інтернет-газета «Севлюш-Екран» 3 березня 2009 року.


3 березня о 17-ій годині завершилась реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання. У нашому районі на участь у тестуванні заявки подали більше 670 чоловік. Саме ці учні не втратили шанс стати абітурієнтами  у цьому році. Також цього тижня до району надійдуть дані про результати апробаційного тестування, яке нещодавно пройшло на базі міської ЗОШ №8.

У неділю, 1 березня, в Затисянському історичному музеї села Тисобикень за сприяння Генерального Консульства Угорської Республіки в м. Берегові відбулося урочисте відкриття виставки «Ренесанс. Король Матяш і його епоха».  Консул Угорської Республіки Бочкої Йожеф передав музею у подарунок  більше 20 панно, які розповідають про історичні факти з життя і діяльності відомого короля Матяша.
На урочистому відкритті виставки заступник голови РДА Єва Райз оголосила  лист-подяку Генеральному консулу Угорщини в Берегові Йожефу Бачкаї за укріплення культурних зв`язків між двома країнами. Екскурсію по виставці зробив для присутніх Ласло Зубанич – історик, директор Фонду «Угорська освіта Закарпаття».

Директор Затисянського музею та картинної галерії Іда Бордель підкреслила, що дана виставка стане  змістовним доповненням до уроків історії. Виставку «Ренесанс. Король Матяш і його епоха» можна оглянути до 31 травня.

Виноградівщина готується гідно відзначити  70-річчя Карпатської України. Сьогодні, 3 березня, у будинку влади відбулось урочисте засідання круглого столу, присвяченій цій даті.

Акт суїциду стався у Дротинцях. Cмерть через повішання собі заподіяв 38-річний місцевий мешканець.

Минулого тижня вночі обікрали кафе у Текові. Місцевий мешканець, 1988 року народження, черев вікно вночі проник до складського і викрав товарно-матеріальні цінності більше, як на тисячу гривень.

Крадіжка сталася і у Великих Ком»ятах. Також вночі через незачинене вікно до одного з будинків проник 36-річний місцевий мешканець.  З приміщення зловмисник викрав телевізор марки «Соні» та DVD. Сума завданих збитків біля 1600 гривень. 

Триває районний кубок з футболу  «Весна-2009». Зафіксовані наступні результати:
Велика Копаня – Фанчиково    3:1
Онок – Великі Ком»яти        1:2
Фанчиково – Онок            3:0
Великі Ком»яти – Велика Копаня    0:1
Вилок - Шаланки            12:0
Нове Село – Тисобикень        2:1
Вилок – Нове Село            5:0
Шаланки – Тисобикень        1:2
Чорнотисово – Севлюш-2        3:0
Неветленфолу – Чорноти сово    3:3
Форголань – Велика Паладь    3:0
Велика Паладь – Cевлюш-2    3:0

Наступні ігри у рамках футбольного турніру «Весна-2009» відбудуться 7 березня у Вилку, Фанчикові та Неветленфолу.

У понеділок, 2  березня, розпочався великий піст. Чотиридесятниця – це час суворого утримання і поглибленої молитви, що готує християн до гідної зустрічі свята Воскресіння Христового – Пасхи. Цей піст встановлений як згадка про сорокаденний піст Ісуса Христа у пустелі.

 Голова райдерадміністрації Василь Якоб скасував попередні рішення про дозвіл на збір матеріалів попереднього погодження розташування земельної ділянки, внесених до рішення змін та дав вказівку подати пропозиції по земельним ділянкам  щодо можливості будівництва підприємства з переробки твердих побутових відходів.

У зв’язку з цим гостро постає питання, куди далі буде звозитись сміття з усього району. Договір про тимчасове використання у цих цілях смітника біля Виноградова ось-ось закінчиться.

Вбачаючи як велику актуальність, так і надмірну заполітизованість питання будівництва заводу з утилізації твердих побутових відходів,  телекомпанія продовжує відслідковувати тему. Запрошуємо висловитися усіх, кому вона небайдужа. Але у першу чергу фахівців, екологів, науковців, які можуть вести вичерпну обґрунтовану дискусію, а не стверджувати про позитивні чи негативні наслідки від заводу без відповідного на це підґрунтя.

Ще зовсім недавно на центральних вулицях нашого міста було не пройти, не проїхати . Власники автотранспорту паркували машини де їм заманеться, але  здебільшого на  узбіччі. Зараз картина поступово змінюється. У чому ж причина?

Все це - через підвищення штрафів  і через технічні новинки, які використовують у своїй роботі працівники ДАІ.  Відтепер вони вправно володіють не тільки радаром та смугастою паличкою, але опанували фото та відеозйомку. Вони фіксують порушення , не дочікуючись водіїв-порушників. Також із введенням нових штрафних санкцій автоматично підвищилася пильність та відповідальність водіїв на дорозі.

Проблема з перенасиченням транспорту у нашому місті вже відчутна: машин багато,  паркувати їх ніде. Спеціально обладнаних парковок у Виноградові обмаль,  та й їхнє розширення тільки планується.

Чи загрожує грип Виноградову? Як повідомила лікар-епідеміолог райсанепідемстанції Світлана Неймет, ситуація  далека від епідзагострення. Є невеликий ріст захворювання тільки у  Королівському кущі. У селищі на карантин закрито один релігійний дитячий садочок, у п»ятницю  до школи не пішли учні Королівської загальноосвітньої школи №2.

Криза кризою, а свята за розкладом! Такі свята, як «Фестиваль вина», день народження рідного міста та фестиваль-конкурс сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона» в цьому році неодмінно відбудуться. Щоправда, не з таким розмахом.

Діти війни - хто це? Якщо комусь із вас на завершення Другої світової війни не виповнилось 18 років, ви маєте право на отримання цього статусу і відповідної суму до власної пенсії. На жаль, пенсіонерам у мирний час доводиться боротися за свої пільги. Позовів до судових органів у Виноградові вже зібрано біля півтори тисячі. Допомагають дітям війни у відстоюванні власних прав місцевий осередок соціалістичної партії та волонтери.

Щодня до громадської приймальні  в центрі міста приходять і приїжджають старші люди з різних куточків району,  аби написати заяву до суду. Щонайменше збір необхідних позивних документів займає у пенсіонера одну добу, а то й дві.

Якщо при складанні позовної заяви не дотримано певних вимог чинного законодавства, неправильно зазначено дані відповідача, суд не прийме заяву до розгляду. Тоді на юридичну допомогу варто залучити юриста чи адвоката. Він правильно складе позовну заяву, чітко сформулює предмет позову.

Однак розгляд справи може відбутися з затримкою через завантаженість судів. Зазвичай суди виносять однакове рішення: задовольнити позов частково. Наразі з півтори тисячі позовних заяв, поданих пенсіонерами Виноградівщини,  вже десять дітей війни святкують перемогу. Вони вибороли належну їм  доплату до пенсії, хоча грошей ще не отримали. Але прецедент зафіксовано.

На околиці Виноградова розкинулась  страусина ферма. Під прапором України, що гордо височіє на флагштоці, розгулюють африканськи птахи. Щоб легше переносити холод, для них зведені стильні будиночки.

«Страусиний бізнес" в Україні був відомий ще до революції 1917 року: тоді діяло близько 500 страусиних ферм. Навіть забезпечували модниць пір'ям цього птаха. Страусине м'ясо дворянство того часу чомусь не визнавало.  Зараз для гурманів це справжнісінький делікатес. 

У новій українській історії першим ризикнув зайнятися страусоводством  Микола Жеребов. Таке рішення він прийняв після навчальної поїздки до Ізраїлю, де вперше і побачив страусину ферму.  Виноградів теж має чим похвалитись. Власник страусиної ферми Степан Козьма біля десяти років займається цією справою

Зараз в Україні діють більше ста страусиних господарств. Серед них і Виноградівська ферма, і хустська. Страуси ний бізнес є одним з найприбутковіших у галузі сільського господарства. Найбільші переваги - дешева кормова база та наявність сільськогосподарських угідь.

Особливою гордістю Степана Козьми є голуби: англійські  павліни, дутоші, поштові, англійські кучеряві.  Ці красені уже завоювали 16 медалей на різних виставках, а цього тижня разом із господарем відправились на чергову виставку голубів у Херсон за черговою перемогою.

Працівники дошкільних закладів нашого району продовжують займатися самоосвітою. Представники дитсадків зібрались на чергову зустріч методистів та вихователів різновікових груп. «Любій малечі про гончарні речі» – таку назву дали практичному заняттю у рамках цього семінару. Згодом заняття перетворилося на справжній український ярмарок, де діти купували речі не за гроші, а за власні знання.

У формі веселої гри вихователі розповіли дітям, наскільки унікальними та екологічно чистими вважаються сьогодні  глиняні вироби та якою цінною є рідкісна  в наш час професія гончара. Малята зі справжнім дитячим азартом брали участь в іграх та розвагах, дотриманих в українських традиціях.

За останні три місяці третій випадок пожежі зафіксовано у селі Черна. 17 лютого сталася чергова надзвичайна ситуація, внаслідок якої сім'я Олагів втратила дах над головою: полум»я повністю знищило їхній будинок. Наодинці з бідою родину не залишили. Благодійники привезли  потерпілим цілий вантаж допомоги.
    Свій внесок у підтримку багатодітної родини зробив депутат районно
Ї ради Василь  Пінцеш, а ще долучитися до благородної справи має намір  пастор  церкви адвентистів сьомого дня  Іван Філіп.

Незвично шумно й емоційно пройшла чергова сесія районної ради. У порядку денному – розподіл 4 мільйонів бюджетних лишків, однак не це стало топ-новиною, яку розтиражували численні ЗМІ. На 22-у сесію районної ради 5-го скликання прийшла сотня селян. Вони проти того, щоб поблизу їх населених пунктів будували сміттєзвалище.

Добровільно-примусово депутати вислухали довгі промови найбільш активних противників будівництва заводу з утилізації відходів. Представники сіл впевнені у шкоді для екології від такого проекту. Недвозначно натякають на можливій зацікавленості місцевого керівництва і пишуть звернення до київських чинів.

Люди діляться побоюваннями, що на Виноградівщину таким чином звозитимуть сміття з усієї області, а то й із-за кордону. Хто ж тоді купуватиме городину, з продажу якої і живуть сельчани? Поглибиться й проблема із водопостачанням у Широкому, не буде, де випасати худобу. Та й не так, не по-європейськи потрібно вирішувати проблему з відходами, кажуть широччани.

Вихід на потужного іноземного інвестора, який готовий вкладати мільйони євро у бізнес зі сміттєзбирання в Україні – Михайло Довжанин назвав це одним з найбільших своїх досягнень за часи керівництва районом. Проект буде цілком безпечним, а користь від нього очевидна й обопільна. Побоювання людей себе не виправдають.

Виразником інтересів селян виступив, як завжди, опозиційний до Олега Любімова, БЮТ. Хоча стосунку до акцій протесту селян «білосердешні» не визнають.

Наступного дня після сесії на відрізку автодороги Мукачево-Хуст у межах села Широке мешканці влаштували акцію протесту. Будь-які інші, більш цивілізовані спроби звернути увагу на думку людей, кажуть протестувальники, влада не чує. Сельчани з ранку і до обіда перекрили рух автотранспорту.

У акції взяло участь щонайменше три сотні мешканців довколишніх сіл. Правоохоронці звертали увагу на несанкціонованість мітингу і порушення порядку. Багато водіїв не в захопленні від такого самовираженням селян, проте є чимало й таких, що розуміли і підтримували людей.


Підприємства групи AVE компанії Enerqie AG Oberosterreich ( Австрія) вважається лідером у переробці відходів у Європі. Вона працює в 8 країнах: Німеччині (Баварії), Австрії, Румунії, Словаччині, Чехії, Угорщині, Молдавії і віднедавна в Україні. З нею співпрацюють 6 млн фізичних осіб, 53630 – юридичних, має 36 звалищ по всій Європі: в Австрії – 6, у Чехії – 6, в Угорщині –19, у Словаччині – 1, в Румунії – 4.

Комплекс сертифікованих установок забезпечує найвищий рівень безпеки при утилізації відходів. За прийнятою у серпні 2007-го року Концепцією, до 2032 року загальна сума інвестицій складе близько 400-сот мільйонів євро і повністю вирішить проблему поводження зі сміттям в області. Як стверджують джерела у райраді, австрійська фірма має намір також виходити на всеукраїнський ринок, тому зацікавлена у тому, щоб Виноградівський район став зразковим у плані поводження з побутовими відходами.








Публічний договір

 

Пошук

������ �����������